Organització

organització

Associació Cultural del Brut i la Bruta

L’Associació Cultural del Brut i la Bruta és qui s’encarrega de l’organització de la Festa del Brut i la Bruta. L’associació esta formada per voluntaris i funciona com un òrgan assembleari, així, tots els membres tenen veu i vot en cada decisió.

Des de l’associació s’intenta mantenir la festa aliena a l’ajuntament, així poder mantenir tot el sentit crític i burleta que guarda, sobretot cap el govern local.

La festa no sempre a sigut organitzada per l’associació. L’any 1990 un grup de joves de Torà va voler celebrar la festa de carnestoltes oberta a tot el poble. Fins aquell moment només el celebraven els nens i professors del Col·legi Públic Sant Gil. Aquests sortien el dimarts de carnaval a fer una rua pels carrers de la vila amb disfresses que ells mateixos s’havien confeccionat.

Va ser llavors quan van redescobrir l’antiga festa de la Llordera, que feia més de 50 anys que no es celebrava. El 1990 és va celebrar el primer ball de disfresses i el 1991 serà el primer any en aparèixer els personatges de la Llordera ballant pels carrers.

La festa, organitzada pel jovent i voluntaris del poble, va seguir creixent, però mantenint-la sempre aliena a l’ajuntament. No serà fins l’any 1998 quan es constituirà l’Associació Cultural del Brut i la Bruta. Aquesta serà creada amb l’objectiu d’organitzar la festa, ser dipositaria dels bens del carnaval i poder entrar en les línies d’ajuts públics.

No obstant, la festa del Brut i la Bruta no s’entendria sense el suport i dedicació de tota la població. Tot el poble col·labora amb la festa i no seria possible de cap altra manera. Des de l’Associació, volem donar les gràcies a tots i totes per fer la Festa possible.