Josefina Massana

Com vius la festa del Brut i la Bruta?

La manera de viure la festa del Brut i la Bruta ha anat canviant amb els anys segons el grau d´implicació que he tingut amb ella. Primer vivia la festa com una toranesa més, i quan l´any 2003 vaig fer el pregó, aquest em va marcar i em va fer sentir part de la família del Brut i Bruta… i això va suposar un abans i un després. Aquest fet va fer que des de la meva feina intentés transmetre als nens aquesta passió pel Carnaval, explicant-los contes sobre cada gegant perquè se´ls estimin molt. Aquests últims anys soc la Bruta, i no sabeu quin honor és per a mi ser-ho… A tothom li agradaria ser “Bonica”, doncs jo vull ser «Bruta» per molts anys més…

Què significa per tu la Bruta?

La Bruta és la dona del Brut, però no com un paper secundari, és un dels personatges principals perquè ella és lliure, extravertida, alegre, divertida i feliç. Se’n riu de tot i en un món complicat com en el que vivim, hi hauria d´haver més “Brutes” per viure millor!

Des de quan i de quina manera col·labores amb la festa?

L´any 2003 em van proposar fer el pregó del Carnaval i totes les meves pors i dubtes per fer-lo, es van convertir en una estimació a aquesta festa. Aquest fet m´ha portat a fer més coses: el jurat de disfresses, el dels balcons, repartidora del recollons i actualment de Bruta…ja que l´important és ser-hi i fer que la festa sigui tot un èxit.

Què és el que més t’agrada de la festa?

El que més m´agrada és el pregó i la rua del dissabte. En el pregó és quan em sento més toranesa perquè crec que és bo explicar què passa al poble de forma irònica i poder riure’ns els uns dels altres sense fer mal a ningú. Perquè riure és la millor medecina per tenir una bona salut.

Què milloraries de la festa?

Personalment milloraria la part de després del pregó, la rua: la faria més participativa on la gent ballés, cantés, i saltés…També es podria crear el premi al personatge més popular de l´any a Torà (que es decidiria per votació popular).

El teu millor record del Carnaval és…

Les ganes i il·lusió que porta aquesta festa als toranesos, que l’esperem durant tot l´any per poder-la gaudir i riure, per molts més Carnavals toranesos!!!

Com veus la festa actualment? I el seu futur?

A la festa actual jo personalment li faria alguns petits canvis tal i com he dit en preguntes anteriors, crec que les coses que funcionen han de seguir i sols s’ha d’intentar fer canvis a moments concrets de la festa.
El futur del nostre estimat carnaval serà infinit perquè és la festa que tots els toranesos esperen i que identifica i dóna a conèixer el nostre poble.