La festa

 

L'origen de la festa del Brut i la Bruta, es troba en l'antiga festa de la Llordera, una celebració popular de Torà, que es duia a terme el dia de Dijous Gras, anomenat també Llarder o Llorder. Aquesta antiga celebració està documentada, al menys, des de mitjans del segle XVIII i després de la seva desaparició degut a la Guerra Civil de 1936 i posterior Franquisme, es recuperà el 1990.

 

 

A partir de 1994 amb la creació del Brut com a gegant, s'introdueix aquest nou element a la Festa. Actualment es compta amb sis gegants i un gegantó de mans lliures, tots sortits del taller solsonenc dels Casserres. Els gegants representen els personatges de la Festa, el Bonic i la Bonica i el Brut i la Bruta, el símbol del poble, el Brau Constantí i personalitats del poble, el Sargentet. El Gegantó és una versió més petita del Brut per que sigui portat per la canalla.   

La festa del Brut i la Bruta conserva tots el personatges propis de l'antiga festa de la Llordera. Aquests personatges eren; el Bonic i la Bonica, una parella de joves, de posat noble i vestits amb robes luxoses, que ballen les danses de la festa de forma acurada. El Brut i la Bruta una segona parella, vestits de calderer i filadora, bruts i malt girbats, que salten i ballen de forma esbojarrada i fan mofa del Bonic i la Bonica. La Lloca, una jove vestida de catalana, que va sobre una mula o altre animal de carrega, amb portadores on, originalment, es guardaven les viandes que es recollien pel berenar del Dijous Gras. I el joves vestits amb roba de festa, personatges que en un principi feien la funció de recollir els aliment entre el públic i porta a porta, però que actualment ajuden a fer passadís i obrir els espais per realitzar les diferents danses.   

 

L'acte central de la Festa del Brut i la Bruta és la rua del dissabte per la tarda. Aquest acte és el que guarda tots els elements propis de l'antiga festa de la Llordera, a part d'alguns nous elements afegits a partir de la seva recuperació. Aquests elements són, els trabucaires, el prego, la rua i la botifarrada. 

 

La Festa del Brut i la Bruta no seria possible sense l'esforç i la dedicació d'un bon grapat de persones que, de forma totalment desinteressada, va fer possible la seva recuperació i reedició any rera any. Aquí podràs trobar, de primera mà, alguns dels records i pensaments d'aquestes persones.