Elements

Els trabucaires

trabucaires

Els trabucaires són un element afegit a la festa des de la recuperació. Inicien la festa amb trabucades de salva en senyal de festa i salutació als vilatans. D’aquesta manera, els trabucaires, que son 3 o 4 homes, obren una nova edició del Carnestoltes, van vestits amb la seva indumentària típica (camisa blanca, barretina vermella, pantalons negres i espardenyes de català amb beta negra).

 


 

El pregó

prego

El pregó és el primer acte de la Festa del Brut i la Bruta, el seu format ha anat canviant al llarg dels anys, en un primer moment es convidava a un pregoner que llegia el pregó del Carnestoltes en presència de falsos membres de l’Ajuntament. El contingut del pregó acostumava a ser irònic i de vegades, satíric amb tots aquells esdeveniments que passaven al llarg de l’any a la vila de Torà. Després, a l’any 1996, el format va canviar i es van començar a dur a terme uns espectacles d’humor on els gegants n’eren els protagonistes i el tema central de la festa n’era la trama. Aquest format teatral és el que ha perdurat fins avui tot i que ha anat variant durant els anys. Actualment el gegants ja no en són els protagonistes i sí l'actualitat toranesa tractada amb un carregat to de sàtira.

 


 

La rua

rua

La festa del Brut i la Bruta actual arrenca amb el pregó precedit per una trabucada com a crida. En el pregó es fa mofa dels temes locals i d’actualitat. Acabat el pregó el Bonic i la Bonica inicien el seguici amb un primer ball de gala al so dels violins i sense la intervenció burleta del Brut i la Bruta. Tot seguit es fan els balls pròpis dels gegants iniciant així la rua pels carrers parant a cada plaça per fer el ball pla de Torà. Al finalitzar la rua es duu a terme una botifarrada popular amb entrepans de botifarra negre.

 


 

La botifarrada

buti

Originàriament la rua de la Llordera tenia com a finalitat recollir biandes per fer un berenar-sopar popular al final de la rua, actualment aquesta recollida ja no es duu a terme però si que al final de la rua es celebra una botifarrada popular on tots els assistents poden comprar un entrepà de botifarra negra. El fet de que sigui de botifarra negra no és gratuït. És tradicional a Torà que el Dijous Llarder o Gras es mengi aquest tipus de bianda, donat que l’antiga Festa de la Llordera es celebrava en aquesta data, després de la recuperació es decidí vendre aquest tipus d’entrepans com a reminiscència de l’antiga festa.