Personatges

La festa del Brut i la Bruta, conserva tots el personatges propis de la Festa de la Llordera, aquests son:

El Bonic i Bonica

el Bonic i la Bonica

El Bonic i la Bonica eren dos nois els quals passaven pels carrers i places de la vila a dansar el ball pla al so d’un violí.
El Bonic anava vestit com un senyor amb la millor roba i barret de copa alta. La Bonica vestia de donzella amb gipó i faldellí de seda, mantellina blanc de punt, enjoiada amb les peces més riques: agulla de pit, arracades, collarets, anells; tan agençada com era possible. Els dos caminaven plegats i molt seriosos. Quan arribaven al mig del carrer o plaça el violí començava a tocar les primeres notes. Ells iniciaven el contrapunt o dansa, que seguien amb gran esment, de la manera més exacta possible. Els dos donzells formaven la part cabdal de La Llordera, i es guanyaven les mirades dels espectadors sobretot de les dones intrigades per conèixer el donzell (Bonica), examinar el seu vestit, les seves joies, assabentar-se de qui l’havia engiponat i guarnit tant bé.

Des de la seva recuperació, la parella passarà a estar formada per un noi i una noia, a diferencia de la parella original.

 


 

El Brut i Bruta

El Brut i la Bruta

El Brut i la Bruta eren una parella que corrien i saltaven pels carrers com dos mals esperits. Al moment de ballar la dansa, ho feien només a tall de mofa i s’entretenien més a empaitar la quitxalla que anava a inquietar-los. El Brut era un donzell vestit de calderer, brut de cara, mans i roba; carregat de paelles, perols vells i bonyeguts. I la Bruta la seva parella també era un noi vestit de dona, també anava brut i amb roba espellingada, una caputxa arnada lligada al cap i amb una filosa de cànem a les mans.

De la mateixa manera que el Bonic i la Bonica, el Brut i la Bruta passaran a ser un noi i una noia quan es recupera la festa.

 


 

 

La Lloca

la Lloca

La Lloca tradicionalment era un noi muntat en una mula engalanada que guardava en unes portadores tot allò que els joves recollien de les cases.

Avui en dia, tot i que ja no es recull menjar porta a porta, aquest personatge encara hi és present. En l’actualitat ja no té la funció de guardar el menjar i ha passat a ser un element figuratiu de la Festa. La Lloca és interpretada per una noia vestida de catalana (camisa blanca, llaç vermell, faixa vermella, faldilla fosca i espardenyes), montada sobre una mula o caball guarnit de festa.

 


 

Les noies de negre

les Noies de Negre

Tradicionalment a la comitiva de la Llordera hi figuraven un grup de joves vestits de festa que eren els encarregats de recollir el menja porta a porta o assenyalar amb una creu de cendra aquelles cases que no donaven res, sense motiu aparent.

Aquest grup va ser recuperat amb dos formats diferents. Per una banda hi havia un grup de nois i noies, que anaven disfressats en comitiva seguint un tema en concret, es movien entre els assistents i donaven un obsequi a canvi de la voluntat. Aquest grup ha desaparegut. El que si que continua avui dia és el conegut com a “les Noies de negre”, format per un grup de noies del poble vestides amb americana negre i barret de copa alta. Aquest grup s’encarrega d’obrir pas a la comitiva i organitzar els espais per dur a terme els diferents balls.